Η λέξη Ήπειρος ετυμολογικώς προέρχεται από τη δωρική έκφραση "ΑΠΕΙΡΟΣ ΧΩΡΑ" [1],[2]. Η λέξη ΑΠΕΙΡΩΤΑΝ που αναγράφεται στα αρχαία νομίσματα είναι η δωρική γενική των Ηπειρωτών. Η Ήπειρος κατά την Αρχαιότητα εκτεινόταν από τη σημερινή Πρέβεζα νοτίως έως την Εγνατία ρωμαϊκή οδό, δηλαδή τον ποταμό Σκούμπιν, γνωστό στην αρχαιότητα ως Γενούσο, που περνάει από το Ελμπασάν της Αλβανίας. Αυτό προκύπτει από κείμενο του γεωγράφου Στράβωνα [3] H Αρχαία Ήπειρος αποτέλεσε υπολογίσιμο κράτος που κατείχε κατά κύριο λόγο την ευρύτερη περιοχή της σύγχρονηςΗπείρου, καθώς και Βόρειας Ηπείρου. Οι τρεις βασικές φυλές που κατοίκησαν την περιοχή ήταν οι Χάονες στα βορειοδυτικά, οι Μολοσσοί στο κέντρο και οι Θεσπρωτοί στο νότο. Διακεκριμένη βασιλική οικογένεια που εμφανίστηκε κατά την ύστερηκλασική εποχή ήταν οι Αιακίδες, από τη φυλή των Μολοσσών. Μέλος της ήταν και ο διάσημος βασιλιάς που είναι γνωστός ως Πύρρος της Ηπείρου, ο επονομαζόμενος "Αετός της Ηπείρου". Κατά την ελληνιστική περίοδο η μορφή διακυβέρνησης μετατράπηκε σε δημοκρατία, μέχρι την κατάληψη της περιοχής από τους Ρωμαίους. Διάσημες αρχαίες πόλεις της Βόρειας Ηπείρου (έδαφος σημερινής Αλβανίας) ήταν η Απολλωνία, η Φοινίκη, η Επίδαμνος, και το Βουθρωτόν.
Διάσημες αρχαίες πόλεις της Νότιας Ηπείρου (έδαφος σημερινής Ελλάδος) ήταν (σε σημερινή γεωγραφική ταξινόμηση):
- Νομός Ιωαννίνων: η Δωδώνη, Αρχαία Πασσαρών,
- Νομός Πρέβεζας: η Αρχαία Εφύρα (σημερινός Μεσοπόταμος), η Αρχαία Βερενίκη (σημερινό Μιχαλίτσι Πρέβεζας), η Αρχαία Κασσώπη (σημερινή Καμαρίνα), Αρχαία Νικόπολη, Αρχαίο Βουχέτιο (σημερινή Νέα Κερασούντα), Αρχαία Πανδοσία, Αρχαίο Όρραον (σημερινό Καστρί Γυμνότοπου), Αρχαίο Ομφάλιον (πιθανό σημερινό Τρίκαστρον), Αρχαίες Βατίες (σημερινό Ριζοβούνι Πρέβεζας), η Αρχαία Ελάτρεια (σημερινός Ωρωπός) και η Αρχαία Νικόπολη.
- Νομός Άρτας: η Αρχαία Αμβρακία.
- Νομός Θεσπρωτίας: Αρχαία Ελέα Θεσπρωτίας, στη Χρυσαυγή Θεσπρωτίας, Αρχαία Γίτανα, στο Δρέπανο Θεσπρωτίας,Αρχαία Ελίνα (Δυμόκαστρο), στο Καραβοστάσι Πέρδικας Θεσπρωτίας, Αρχαία Φανοτή (Ντόλιανη), στον Παραπόταμο, Δήμος Ηγουμενίτσας.[4],[2]
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου